skip to main | skip to sidebar

dilluns, 16 de maig del 2011

Direcció d'obra: Escola Bressol i CAP a la Trinitat

Hem acabat les obres d'estructura de l'edifici de l'escola Bressol i CAP al barri de la Trinitat de Barcelona.






Autors del projecte: Josep Lluís Canosa i Magret, Daniel Duch i Ginjaume, VictorCanosa i Blajot

Promotor: REGESA

Constructor: Bosch Pascual Construccions

Any projecte: 2009

Any construcció: 2010-2011



Es tracta d'un edifici de planta baixa i dos plantes pis. Inicialment es planteja una estructura de pòrtics rígids de formigó armat in situ amb sostres de prelloses de formigó armat.Un element molt important de l'estructura és el pòrtic en voladis que conforma l'entrada de l'edifici.



Al començar l'obra la constructora planteja canviar les prelloses per plaques alveolars, les jàsseres armades per pretesades i, els pilars in situ per elements prefabricats.

Les solucions habituals d'estructura prefabricada són de jàsseres articulades als pilars. Un cop analitzada la proposta veiem que plantejar una estructura sense nusos rígids suposa que les deformacions enfront accions horitzontals són excessives i no es pot garantir el compliment de les exigències dels estats límits d'utilització. Per tant, s'introdueixen modificacions a la proposta per tal de garantir la rigidesa dels nusos i poder controlar les deformacions horitzontals.



Com podem donar continuitat als pilars i alhora garantir l'encastament i continuitat de les jàsseres?

Es plantegen els pilars continus de dues o tres plantes preveient a l'alçada de cada jàssera unes beines que ens permetin donar continuitat a l'armadura de negatius de les jàsseres.


El procés d'execució consistirà, per tant, en portar a l'obra "mitja" jàssera formigonada i col·locar l'armadura de negatius a l'obra, per després formigonar la part superior de la jàssera juntament amb la capa de compressió del forjat.



Per poder executar correctament la solució és important tenir en compte que:


1.- la part "no formigonada a taller" de les jàsseres ha de tenir l'alçada suficient per poder col·locar l'armadura longitudinal de negatius per sota dels estreps. Deixant uns 15cm n'hi ha prou.






2.- L'armadura de negatius sigui amb el menor número de barres possible per reduïr la mida de les beines.
Això implica, però, la utilització de barres de grans diàmetres (20,25 i 32) que necessiten grans recobriments. S'haurà de fer un seguiment meticulós de l'obra per garantir-los.


3.- Donat que les modificacions/adaptacions dels elements prefabricats són força complicades de fer a l'obra, és molt recomanable realitzar visites al taller durant la fabricació dels elements prefabricats.


Detall del voladís



Armadura de negatius travessant el pilar prefabricat



Unió de pilar prefabricat amb biga d'acer.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada