skip to main | skip to sidebar

divendres, 1 de juny del 2012

Estintolaments amb gats hidràulics

Hem acabat les obres d'estintolament de les parets de càrrega a la planta baixa per la botiga de Michael Korrs a Madrid obra de Ernest Boronat - Ferran Tortosa, bt/g4 arquitectura, situada al Carrer Serrano de Madrid.
Es tracta d'un edifici catalogat de PB+3+àtic que forma part d'un conjunt d'illa. L'edifici té una estructura formada per parets de càrrega de gruixos entre 45 i 65cm en funció de les plantes, i sostres unidireccionals. En actuacions estructurals anteriors ja es van estintolar part d'aquestes parets amb jàsseres i pilars d'acer. 

Les necessitats de la nova propietat feia necessari desplaçar els pilars i enderrocar part de les parets de càrrega encara existents. 


Per fer l'estintolament es planteja una estructura de pòrtics i pilars metàl·lics que substitueixin funcionalment els pilars i jàsseres actuals. La complexitat de l'estructura radica en què degut a la longitud de les jàsseres previstes i la limitació de les fletxes previstes per reduir les deformacions u fissures a les plantes superiors obliga a utilitzar perfils de gran inèrcia. En aquest cas estem parlant de perfils HEM450 o superiors.
Aquest tipus de perfil comporta una gran dificultat de maniobrabilitat a l'interior d'un local, a part del cost i la dificultat de trobar en estoc aquests tipus de perfils. Per tal de poder reduir la inèrcia del perfil i el risc d'aparició de fissures a les plantes superiors, s'estudia la possibilitat de realitzar una transmissió activa de càrregues. Aquest sistema  consisteix en fer entrar en càrrega la nova estructura abans d'enderrocar l'estructura existent.
Gatos hidráulicos

El procés és el següent: Es munten els pòrtics de l'estintolament, i abans d'enderrocar l'estructura original se'ls aplica la càrrega que tindran quan es faci l'estintolament. Aquesta càrrega s'aplica per mitjà d'uns gats hidràulics, d'aquesta manera obtenim la deformació prevista abans de l'enderroc. Posteriorment descarreguem els gats, retaquem el pòrtic al sostre i ja podem procedir a desconnectar l'estructura original.
Com que l'estructura ja ha assolit la deformació prevista, no tenim més deformacions al tallar els pilars i, així, reduïm a "pràcticament zero" el risc de fissures a les plantes superiors.









Gatos hidráulicos colocados


Dos punts molt importants a considerar són que l'estructura existent queda descarregada abans de tallar-la i, per tant, l'enderroc es fa sense elements tensionats. I l'altre punt és que amb la introducció d'aquest mètode els perfils es dimensionen només per resistència i per deformació de sobrecàrregues. Això permet reduïr els perfils pràcticament a la meitat, el que suposa un gran estalvi en kg, un augment de l'alçada lliure i més facilitat d'execució d'obra.
 

La fonamentació de la nova estructura es planteja amb micropilots. S'ha utilitzat una màquina de micropilots de petites dimensions que ens ha permès executar micropilots de 12m de longitud i capacitat 520KN sense problemes.
 

Máquina de micropilotes y micropilotes ejecutados

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada