skip to main | skip to sidebar

dijous, 19 d’abril del 2012

Les Inspeccions i l'atac per agents xilòfags

A les Jornades ITE-fàcil que estem realitzant durant el mes d'abril, un dels temes tractats ha estat la detecció de símptomes que permetin detectar la possible existència d'una patologia als elements estructurals.


Al tractar-se la ITE d'una inspecció visual, no podem accedir a assajos destructius, però si que podem trobar indicis que ens permetin concloure que hi pot haver una afectació estructural i aconsellar l'obertura de cales o la realització d'assajos o altres estudis.

Malgrat no poder veure l'estructura, hi ha indicis que ens poden alertar:
  • Detecció d'humitats
  • Detecció d'esquerdes i fissures
  • Detecció d'activitat d'agents xilòfags
Per un tècnic que faci inspeccions és important saber detectar aquests símptomes que ens permeten aconsellar als propietaris sobre les actuacions a realitzar.

En aquest post tractarem de la detecció d'agents xilòfagas, i en un altre parlarem dels tipus de sostre per data de construcció i les seves patologies més freqüents.

Àngel Berna, director tècnic de Helpest21, va fer una xerrada sobre l'atac dels agents xilòfags a la fusta. Els diferents tipus d'agents, i com detectar els indicis de la seva existència durant la inspecció visual.
Com va explicar l'Àngel Berna, és possible detectar la presència dels agents xilòfags  encara que l'habitatge que estem visitant tingui fals sostre i no ens permeti veure les bigues del sostre.

El primer que hem de fer és consultar als inquilins i preguntar si han tingut problemes, si han detectat  algun cop la presència de  termites o formigues alades. Pot ser que trobem restes d'ales, o fins i tot exemplars morts.
En aquest cas, com diferenciem les formigues de les termites?

 Antenes:
 Termites: Rectes.
 Formigues: Angulades.
 Ales:
 Termites: Completament plegades unes sobre les altres.
 Formigues: Obertes.
 Cos:
 Termites: Tòrax y abdomen continu.
 Hormigas: Tòrax y abdomen clarament separats.

També podem detectar signes de la presència de la termita subterrània a les parets, on creen túnels per arribar a les bigues de fusta.

També hem d'estar atents a marcs de fusta de portes i finestres, fins i tot en aquells pisos que han canviat les finestres de fusta per altres d'alumini o pvc, ens trobem que normalment aquestes s'instal·len sobre el premarc de fusta original, i aquí també tenimi la possibilitat de veure l'acció dels agents xilòfags. Si creiem que pot estar afectat, només cal treure el tapajunts i podrem examinar el premarc.


Per últim, podem saber el tipus d'agent que ataca la fusta segons el tipus de forat que trobem a la fusta.
Adjuntem 3 taules que ens permeten identificar el tipus d'agent:

Podeu descarregar aquestes taules, és important portar-les a sobre al fer la inspecció, juntament amb  ITE-fàcil i el metre, i aquells que encara no feu servir ITE-fàcil ho porteu amb la llibreta i la càmara de fotos.

Agraïm a l'Àngel la seva presència a les jornades i la xerrada que ha realitzat.
Si voleu més informació o teniu alguna consulta visiteu www.helpest21.com





0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada