skip to main | skip to sidebar

dilluns, 3 d’octubre del 2011

Arxiu: CEI Sant Climent, Maó 2000-2007

Aquest Centre d'Educació Infantil, per nens de 0 a 6 anys, es troba en un solar situat als afores del nucli urbà de Sant Climent, Maó, Menorca, en una parcel·la a cavall entre el camp i el poble.
Degut als requeriments de la normativa l'edifici s'havia de desenvolupar en planta baixa, quan els edificis dels voltants tenen planta baixa més dues plantes pis. Això ens obliga a fer destacar l’Escoleta mitjançant d’altres recursos. L'estructura és el suport formal de l'edifici i l’expressió que pugui prendre la coberta i els murs a tramuntana, aquells que seran la façana visible des del poble, és un dels principals punts de sortida.

Per l’esmentada posició de l’Escoleta, a cavall entre el camp i el poble, i per la seva independència respecte d’altres edificis, l'edifici pren l'aspecte formal dels bouers que trobem al camp de Menorca, construccions amb una rotunda volumetria i una forta presència en el territori.

Les dimensions dels bouers (entre 6 i 8 m. d’amplada) permeten donar a les aules una bona proporció i col·locar-les de forma alineada, repartides en dos o tres d’aquests. Dos més de majors dimensions allotjarien l’espai comú i la porxada. L’articulació entre ambdues agrupacions de “bouers” crea l’accés i espais de distribució, utilitzables com espais de joc i relació els dies de vent i pluja, així com dos patis, d’il·luminació i accés a la zona d’hort i granja orientat a nord-est, i d’accés i de jocs semi-cobert a oest.













Com s'ha comentat, l'estructura forma la volumetria de l'edifici. La coberta és una làmina plegada de formigó armat, de 10cm de gruix, suportada pels mínims pilars degut a les seves característiques autoportants, deixant la planta lliure, de forma que no hipotequem futurs canvis de distribució o ús de l’edifici.

La làmina queda vista inferiorment, per tant no li cal cap tractament posterior. Aquesta làmina, orientada longitudinalment en direcció est-oest, ens permet una recollida d’aigües senzilla i l’aprofitament de les pendents a sud per a col·locar-hi plaques solars.









Pel càlcul de l'estructura s'ha emprat el programa Robot Millenium v.15.5. que permet obtenir de forma acurada els esforços a que se sol·licita l'estructura.








0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada