skip to main | skip to sidebar

dimarts, 29 de novembre del 2011

Les Inspeccions Tècniques dels Edificis


Com ja sabeu, el passat 23 de febrer d'enguany va entrar en vigor el Decret 187/2010 que estableix la obligatorietat de realitzar la Inspecció Tècnica als edificis a partir dels 45 anys de la seva construcció. La finalitat d'aquesta inspecció és establir un sistema de control periòdic de l'estat dels edificis d'habitatges per tal de verificar el deure que tenen els propietaris de conservar i rehabilitar els seus immobles.

Segons el calendari d'aplicació a finals de 2012 han d'haver passat la ITE uns 49.000 edificis, els construïts abans del 1930. A vuit mesos de l'entrada en vigor les ITE gestionades pel CAATEB (Col·legi d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d’Edificació de Barcelona) han sigut de 377. No disposem de les dades del Col·legi d’Arquitectes, però imaginem que serà un nombre similar. Per les dades d'altres Comunitats on fa temps que és d'aplicació, és de suposar que el grau de compliment no superarà el 80% i, la majoria, com és tradició en aquest país, es faran a última hora.

En cas de trobar deficiències durant la inspecció, el decret de la ITE indica l’obligació dels propietaris de realitzar les obres per subsanar-les. Com és sabut, el manteniment dels edificis és bastant deficient  i passar la ITE suposarà en molts casos la realització d’unes obres que potser no es poden pagar. Pensem que aquest serà un dels principals motius d’incompliment, ja que molts propietaris preferiran endarrerir el màxim possible la realització de les inspeccions. És important recordar que el termini indicat a la normativa per passar la ITE, no es refereix només a la inspecció. Es refereix a la concessió del Certificat d’Aptitud emès per l’Administració. Això vol dir que en cas que s’hagin de fer obres, el termini des de la inspecció a la finalització de les obres serà d’uns 9 mesos com a mínim (pensem que s’ha de fer el projecte, demanar la llicència i realitzar les obres). Per aquest motiu, recomanem que les inspeccions es facin el més aviat possible per poder complir els terminis.

D'altra banda, pel que afecta a les inspeccions dels elements estructurals, un dels problemes que ens trobem és el fet que el decret indiqui que la inspecció serà únicament visual, i que no forma part d'aquesta detectar possibles vicis ocults, ni preveure causes sobrevingudes.

Podem garantir que un edifici no té deficiències estructurals sense que es duguin a terme cales o assaigs en els diferents sistemes estructurals i constructius de l'edifici?

En els propers articles explicarem algunes de les consideracions a tenir en compte a l'hora d'inspeccionar una estructura que puguin donar-nos indicis de possibles defectes estructurals i, si és el cas, quines proves hem de realitzar.
Donat que la majoria d'edificis que han de passar la ITE l'any vinent tenen estructures de fusta, el primer article serà: Les inspeccions dels edifics amb estructura de fusta.
Enllaços:

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada